Välkommen in i världen av ull!

Ullkurser på

Naturstation Södra Hyttan 

Vill du lära dig allt om ull? Vi driver ett ullcenter som ordnar ullkurser och event på Naturstationen.

Här finns mycket att välja på. Somligt är utannonserade med datum. Andra ligger i 'pipen'.


Här är de aktiviteter vi kan ordna. Några har spikade datum och är klickbara.

  • Våt-tova, vi rullar vidare.
  • Nål-tova, grunderna.
  • Blyfönster av ull.
  • Värmländskt skogsfår.
  • Karda & spinn, grunderna.
  • Karda & spinn, fortsättning.
  • Sländor - vilken ska man välja?
  • Spinna på spinnrock, grunderna.
  • Kom igång med din egen spinnrock.
  • Prepp - inför spinngillet.
  • Gör egna sländor.
  • Brodera på tovat.

Kursledare är Gunvor Eriksson
och Helena Backius.


Gunvor driver Södra Hyttans Ullcenter och har jobbat med ull som hantverksmaterial hela sitt liv. Om det är någon teknik du vill lära dig så har Gunvor koll! Allt från att ta fram nya stickmönster till att tova material till yurtor.

Kontakt: gunvorramorra@gmail.com


Helena är fårmamman, och en av de första som började med bevarandearbetet med värmländska skogsfår som avelsras. Sommartid bosatt med fåren på Örebro läns enda levande fäbod  och med universitetspoäng i Skapande arbete med ull.  

Kontakt: helena.backius@live.se

SPINN-GILLE! Drop-in 21 sept. 2024

kl 10.00-16.00. Medtag egen fika!

Förkunskaper: Du har provat förut och kan själv sätta igång. 

Plats: Södra Hyttan


Denna dag är för dig som vill spendera en spinnande heldag tillsammans med andra likasinnade. Du kan förstås redan spinna (du kan sätta igång själv), men vi finns på plats och handleder gärna. Det går bra komma förbi och bara kolla också. Passa på att se utställningen: Nässla - från fiber till tråd.


Ta med egen slända eller spinnrock om du vill, men passa gärna på att prova de vi har på Ullcentret.


  • Hängande bottentyngd slända
  • Countryspinner
  • Ashfords bärbara spinnrock
  • E-spinner

Anmälan och kostnader

För detta första spinngille gäller gratis drop-in. Ta gärna med egen ull. Det finns även ull att köpa på plats.

Både hela råa fällar och skonsamt tvättad (rensad och sköljd).

LÄR DIG KÄNNA EN ULLFÄLL! 28 sept. 2024

kl 10.00-16.00. Medtag egen fika!

Inga förkunskaper. 

Kostnad: 700 kr 

Plats: Södra Hyttan 


HJÄLP! Jag har fått en ullfäll, vad gör jag?

Denna kurs är till för dig som inte vet vad som kan eller ska göras, men som längtar efter att få börja. Du får lära dig att värdera och ta hand om en ullfäll.


Inledning; historia och diskussion om ullens fibrer. Vi undersöker några ullstaplar och funderar över dess egenskaper. 


Vi granskar en hel ullfäll med våra sinnen. Titta, känna, lukta och lyssna. Vi avgör vilken typ av ull det är, genomför enkla tester för att avgöra kvaliteten. Slutligen ges en värdering om vad fällen lämpar sig till och hur den (om det behövs) tvättas.


Vi rensar och sorterar en fäll, praktisk vägledning hela vägen.


Skölj, blötlägg eller tvätta. Historia, teori och demonstration.


Lagring. Vi tipsar om hur du bäst förvarar din ull.


Det finns även möjlighet att köpa en fäll och om du vill kan du på plats få sortera den själv! Vi handleder er genom hela processen.

Anmälan och kostnader

Du anmäler dig till ett tillfälle i taget och kan anmäla dig till så många du vill. För vissa av kurserna ska man även ha gått grundkursen. I så fall står det under rubriken på "förkunskaper". 


Anmälan sker via mail till helena.backius@live.se och det går också att prova ringa 070-2122580 (men skicka hellre ett meddelande)


En del av intäkterna går till Naturstationens naturvårdsfond samt den övriga ideella verksamheten.

VÅTTOVA - grunderna. 

Inga datum planerade.


På denna kurs får du lära dig två grundtekniker för att våt-tova; gnugga och rulla.


Inledning; Historik om 'gnugga'; filta/tova/valka. Vi undersöker kardfloret, de vackra lockarna och den färgade ull finns till hands,

diskuterar vad som gör ullen tovbar.


En demonstration av arbetsgången innan du börjar själv. Du får sedan ett eget vevkardat kardflor och förbereder din arbetsplats. Steg för steg guidar vi dig genom hela processen. Du får lära dig med dina egna händer hur det känns när det “tovar” sig, och det dina händer en gång lärt sig, glömmer de aldrig!


 Paus för lunch.


Inledning; historia och diskussion om rulltovning.


Vi ger en demonstration av arbetsgången samtidigt som vi går igenom principerna för rulltova och vad som behövs till arbetsplatsen. Även nu får du ett eget vevkardat kardflor att arbeta med. Denna metod är lite annorlunda eftersom man inte med de egna händerna kan känna vad som händer. Istället får du lära dig vad du skall tänka på och vad du skall kontrollera för att resultatet skall bli bra. När du väl förstått principen bakom rulltovningen är det bara storleken på arbetsytan som begränsar dina möjligheter!


Om det finns tid över, kan du testa att tova runda bollar i tesil. 

Tag med egen frottéhandduk. 

VÅTTOVA - vi rullar vidare!

Inga datum planerade.


Den här kursen vänder sig till dig som vill fördjupa din kreativitet och kunskap i rull-tovning. Du har redan egen erfarenhet och kan jobba självständigt under handledning. Här får du möjlighet att testa olika tekniker för att utveckla dina idéer.


Utifrån de ullfällar och syrafägad ull som finns, arbetar du med materialet från grunden och det är din egen fantasi som guidar dig! Vi rulltovar i bambumattor så storleken på dessa styr storleken på det du kan rulla. De är 30×40 cm (b×h).


Vi inleder med lite teori och diskuterar olika uttryck. 


Du kan välja mellan att:


  • Rulltova med olika färger i lager. För att sedan klippa upp det yttre skiktet i önskat mönster, så att det inre färgade lagret framträder.


  • Rulltova in ett tyg med fibrerna. Tyget krymper samman med ullen och ger en bubblig yta. Tyget skall vara av ett tunt och glest material i naturfiber; bomull, silke, viskos.


  • Rulltova tunt i en bit bubbelplast. Det ger en struktur med hål.


  • Rulltova en tavla. Lägg ut ull i olika lager för att skapa ett motiv. Du kan även lägga in olika material för att förstärka ditt uttryck, eller lägga in bitar av plast för att förhindra att vissa delar tovar ihop sig. Dessa kan sedan 3Dformas för hand efteråt. Eller lägga in halva små bollar som sedan kan framhävas med broderi. Eller… släpp lös fantasin och testa! Det kan aldrig bli fel - bara annorlunda!


Allt extra material, förutom ullen, tar du med själv.


Viss sömnadsmaterial finns på plats: Saxar, stopp- och synålar, sytråd, lintråd, växtfärgat ullgarn och virknålar.

NÅLTOVA - grunderna.

Inga datum planerade.


Denna kurs är för dig som vill lära dig att tova med filtnålar. Här får du möjlighet att testa olika nålhållare och olika nålar.


Vi börjar med en demonstration av de olika nålarna, verktygen och hur man monterar dem, samt hur man nåltovar ett kardflor till ett fyrkantigt platt stycke. 


Vi guidar dig sedan genom processen att planera och skissa på ditt uttryck, motiv och färg. Du får en egen arbetsplats och ett vevkardat kardflor att arbeta med som blir grunden för ditt eget konstnärliga tillägg. Syrafärgad ull finns tillhanda för att skapa ditt konstverk.


Sakta men säkert kommer du att upptäcka magin i detta lilla verktyg! Bara fantasin är din gräns!

BLYFÖNSTER AV ULL.


Denna kurs är för dig som vill skapa ditt eget fantastiska ‘blyfönster’ av syrafärgad ull. Du arbetar självständigt men vi guidar dig genom hela processen.


Inledning; historia och diskussion om blyfönster. Vi tittar på olika exempel.


Förberedelser. Du får börja med att planera, skissa, rita och färglägga ditt motiv och skapa mallar. Det färdiga fönstret får max vara ca 40 cm × 40 cm.


Under resten av dagen skapar du ditt eget ‘glas’ genom att tesa, karda och blanda till egna färger. Sedan nåltovar du de stycken du behöver.

 

Montering.  Nu kommer magin att uppenbara sig. Du väljer på vilket sätt du vill montera ihop fönstret; du kan t.ex. sy ihop delarna med sy-, lintråd eller ullgarn. Du kan klistra dem på vlieseline eller sy fast delarna på ett ljusgenomsläppligt  tyll-tyg. Du kan även välja att sy in ett grovt snöre i skarven, eller virka ihop dem.


Vi avslutar med att hänga upp dem i fönstren och förundras…

VÄRMLÄNDSKT SKOGSFÅR.

Halvdag. Inga datum planerade.


En kortkurs för dig som vill göra en djupdykning i denna fantastiska lantras. Vi synar dess mångsidighet och dess kvalitéer beroende på vad man vill använda det till.


En liten utställning med produkter gjorda av just värmländskt skogsfår finns på plats.


Du lär dig att bedöma kvalitén på en fäll. Sedan får du lära dig att rensa och sortera en fäll i olika fraktioner, beroende på vad du vill göra av ullen. Vi visar även hur du kan separera täckhåren från bottenullen med hjälp av ullkammar eller kardor.


På plats finns hela råa fällar till försäljning. 

KARDA & SPINN - grunderna.

Inga datum planerade.


En heldag för dig som är nybörjare. På förmiddagen får lära dig grunderna i att karda med handkardor. På eftermiddagen lär du dig att spinna med hängande bottentyngd slända.


Ta på dig oömma kläder, ta med ett förkläde eller handduk att ha över knäna när du kardar.


Inledning; historia och diskussion om att tesa och karda.

Först får du lära dig grundprincipen, genom att tesa för hand. Sedan hur du med enkla redskap förbereder en liten mängd ull genom att borsta eller kamma enskilda staplar. 


Sedan får du lära dig att karda med handkardor. Vi går igenom grundtekniken samt de justeringar man måste göra för att anpassa sig till kardor med olika täthet. Du lär dig känna skillnaden mellan dessa, och hur du anpassar din teknik.


På plats finns handkardor från Glimåkra, Ashford och Golden Fleece Carder. Testa gärna alla och även de gamla begagnade kardorna.


Strax före lunch ges en utställning av begagnade och gamla kardor. Vi går igenom allt du behöver veta för att kunna bedöma dess status och hur man byter kardmatta. 


Lunch.


Inledning; historia om sländan.

Vi börjar med enkla övningar så att du förstår grundprincipen om vad som sker när ullfibrer blir till ett garn. Samt vad som får sländan att snurra.


Tillsammans går vi sedan igenom sländan. Du lär dig grundtekniken med de kardrullar du gjort. Sedan får du lära dig att anpassa din teknik när du spinner av tesad, kammad eller borstad ull.


Du får även lära dig vad som behövs och hur man gör för att tvinna ihop små mängder till ett tvåtrådigt garn.


KARDA & SPINN, fortsättning.

Inga datum planerade.

En heldag för dig som nu kan spinna, men som vill veta hur du förbereder större mängder ull. Du får lära dig hur du tesar med en ‘Triple picker’, hur du använder vevkardan och hur du använder ullkammar. 


Du får även lära dig att nysta upp garnet på nystepinne eller tvinna tretrådigt med Navajometoden och att använda härveln för att göra härvor!


Inledning; historia och teori.


Vi börjar med att demonstrera de olika verktygen för att processa ullen, sedan får ni i tur och ordning testa dem själva, med en viss mängd ull. Resultaten samlar du var för sig, för senare spinning.


Lunch


Vi fortsätter med en demonstration av att nysta, tvinna och härvla. Sedan får ni själva ägna eftermiddagen till att spinna på bottentyngd slända. Var fraktion för sig så att du i dina händer får kunskap och erfarenhet av vad som skiljer de olika beredningarna åt och vilka resultat de ger. Du kanske även vill lära dig att tvinna till tre-trådigt med Navajo-tekniken.


Vi avslutar med diskussion där vi jämför de olika härvorna.


Max 6 p.

SLÄNDOR - vilken ska man välja?


Detta är kursen för dig som redan kan spinna med slända men som börjat undra vad andra sländor kan tillföra. Vad krävs för att spinna tunt eller tjockt garn. Hur gör man? 


Vi börjar med att demonstrera de olika sländorna som vi har. Stödda på bord och på golv. Olika hängande, framför allt den Turkiska sländan, som även går att använda som stödd.


Du får sedan testa de olika sländorna och får lära dig hur vikten och därmed hastigheten påverkar resultatet. Du lär dig på vilken slända du kan spinna tunt, resp. tjockt. Du kommer även upptäcka att den metod du använt för att förbereda ullen påverkar spinningen och dess resultat.


Kanske har du en slända som du inte riktigt förstår dig på? Ta med den så hjälper vi dig att komma igång med den.


Du förbereder ditt eget material; kardflor, kardrullar och/eller topsband.


Ta gärna med egen ull eller köp på plats.


SPINNA PÅ SPINNROCK - grunderna.

Förkunskap: Du kan redan karda och spinna på slända.

Inga datum planerade. 

Antal: 5 pers.


Denna kurs vänder sig till dig som vill lära dig att spinna på spinnrock.  Vi går igenom spinnrockens olika delar, dess skötsel och funktioner.


Inledning: Spinnrockens utveckling.


På plats finns ett antal traditionella spinnrockar så att ni har en varsin. Har du en egen får du gärna ta den med, meddela oss vid anmälan så att vi vet. 


Ullen du spinner får du själv karda, tesa eller kamma.Vi guidar dig genom hela processen hur du spinner på spinnrocken.


Du får också lära dig hur du tömmer spolen, hur du tvinnar  ett tvåtrådigt garn och hur du gör en härva!


På plats finns även en Ashfords Country Spinner och en Ashfords Traveller. Vi ger en demonstration av dessa och du får gärna testa dem!

PREPP - inför spinngillet.

Inga datum planerade.


Denna dag är till för dig som tänker vara med på spinngillet! Du är självgående och preppar själv den ull du ska spinna. Vi finns på plats om du behöver handledning.


Välj ut den sort och mängd ull du vill köpa. Eller ta med egen sköljd/tvättad ull. OBS! Var absolut säker på att inga malar eller liknande är med i ullen.


Förbered / processa din ull med någon av nedanstående;

  • Triple picker.
  • Handkardor, som ger kardrullar
  • Vevkarda, som ger kardflor
  • Navajosländan, som ger förgarn
  • Ullkammar, som ger tops


Ta gärna med egna redskap om du har.

KOM IGÅNG med din egen spinnrock.

Inga datum planerade.


Denna kurs är till för dig som har en gammal spinnrock stående, men som ännu inte vågat testa den. Du kan redan spinna - men vet inte hur du skall göra för att komma igång med just din spinnrock. Vi hjälper dig med just det.


Gemensamt går vi igenom de spinnrockar ni tagit med er. Vi kollar först i vilket skick den är, om den är hel eller om det saknas något. Fungerar den som den ska eller behöver något lagas eller justeras. Du får lära dig hur du rengör och smörjer din spinnrock och hur du byter drivsnöre. 


Sen hjälper vi dig att komma igång med själva spinningen, hur spolen monteras på vingen och hur du justerar indraget till den hastighet som passar dig.

GÖR EGNA SLÄNDOR.

Inga datum planerade.


Kursen för dig som med enkla medel vill kunna göra några sländor. Vi håller med grundmaterialet och du gör jobbet. Under handledning får du göra en Turkisk slända, en Klassisk slända och en Navajoslända.


Du kommer att få hantera en del verktyg, så det är bra om du har erfarenhet av det. Ta med förkläden eller oömma kläder.


Vi kommer att använda: handsåg, handborr, huggmejslar, filar, sandpapper. Kniv och kanske klister.


Vi börjar med den Turkiska sländan, en pinne med två vingar som man lindar garnet omkring.


Klassisk slända. En pinne med tyngd.


Navajo Slända. En lång pinne, med bottenskiva.

Brodera på tovat.


Denna kurs vänder sig till dig som vill lägga till ditt eget konstnärliga uttryck på de tovade alster du gjort.


Ta gärna med eget spunnet garn som du broderar med.


På plats finns sax, stoppnålar och även växtfärgat köpegarn.


Inspirationsbilder

Förkunskaper och annan information

Fika/lunch

På de flesta av våra kurser gäller "Medtag eget fika!"


Plats

Södra Hyttan hittar du på adress Hjulsjö 208. Vi finns vid Bergslagens Bokloppis. 

Sidan uppdaterades 2024-08-26 av Helena Backius